Pages

Tuesday, 4 November 2014

100 CARA Untuk Pandai BI Dengan PANTAS



4 Asas THE SECRET = LISTEN, SPEAK, READ & WRITE

Setelah memperkenalkan THE SECRET TO MASTER ENGLISH LANGUAGE, saya tanya soalan cepu emas berikut:

"Apakah 100 CARA yang boleh dibuat untuk memastikan kita GUNAKAN Bahasa Inggeris setiap hari?"

Sebagai contoh, dalam kelas Whatsapp Siri Ke-10 saya, apabila ditanya soalan tersebut, para pelajar saya menyenaraikan 100 cara berikut:

100 CARA untuk AMALKAN the secret (according to WA10 Class)
1. spend lebih masa utk study.
2. Hari2 kena ckp english.
3.Baca paper BI
4.Bercakap dgn org disekeliling kita
5.Baca kamus
6. Banyak membaca
7. Dgr radio bi
8. Watch eng MOVIE0
9. bergaul dgn chinese or india  n speak eng with them
10. Read eng story books
11.Buat kamus BI sendiri
12. Tulis diari dlm inggeris
13.Tulis beberapa ayat dlm Bi
14. HafaI grammar
15..ape yg kita nampak kita ubah perkataan tu dlm bi..
16.Kamus sentiasa ada di sisi atau setiap masa..
17. Try to write in english now...he3
18.praktis cakap bi di tempt kerja
19. Baca papan tanda di shopping complex
20.Baca papan tanda di shopping mall
21. Selalu buat tulis ayat2 pendek
22. Read, read and read
23. Tgk gambar and cuba cerita dlm bi secara ringkas
24. Wasap n sms dgn sesiapa dlm bi
25. Speak, speak and speak
26. Write, write and write
27. Listen, listen and listen
28. tgok kartun bi..
29. Jgn malu nak ckp bi
30. Jgn tkt nak ckp bi
31. ajar anak bi n sambil belajar
32. Baca buku ceta bi
33. Setiap benda yg dipegang..sebut in english..
34. Tulis pkataan yg kita x th. Kemudian cr makna dn ayat yg sesuai
35. Join wa english lesson with cg amir
36. Tulis lagu bi n cri maknanya
37. Main game coc dan communicate dgn org luar msia
38. Meeting dlm bi
39. Guna ayat bi dlm kehidupan seharian wpun 1 ayat
40. Nyanyi lagu inggeris
41. Cr makna lagu dlm inggeris
42. Baca kata-kata motivasi inggeris
43. Baca sajak inggeris
44. Membaca dgn suara yg kuat utk mmbiasakan dgn sebutan
45. ckap bi sorang2 dpn cetmin setiap hari..
46. Tgk Dan faham berita bi
47. Guna bi masa bercuti luar negara
48. Tgk berita eng
49. Speak in eng in your house with your family
50. Solve eng crossword puzzle
51.Main game silangkata BI
52. Main teka teki in bi
53. Tulis seberapa byk pkataan yg kita th di sekeliling kita dan bina ayat
54. Baca buku komik BI
55. Baca kamus bergambar kanak2
56. Buat latih tubi setiap pelajaran yg tlh diajar
57. Back to basic.. p & j is the best books (u want more info, pm kak maz...sori sir)
58.Gunakan BM dgn nahu yg betul
59.Bljr bhs lain spt arab,f[truncated by WhatsApp]
60. Just google if u want to know anything about english
61.Cari kwn baru yg guna bi sepenuhnyer cth twitter, facebook, instagram
62. Jika kerja melibatkan org ramai make sure iklan yg di buat seperti phamplet, cards di tulis dlm bahasa inggeris -sir yg nie boleh ker
63. Like any page in fb relate to eng
64. Everyday is eng day
65.start borak gan anak,
66. Also communicate in eng with your cat
67. Create eng environment wherever you go
68.setiap brg yg ada kat umah kita tagging dgn nama english
69. In your garden also, labelling
70.guna bi dlm phone
71. Speaking depan cermin
72. Peramah.asal jumpa org tegur lam bi
72. Buat peta minda bg ingat nahu /perkara asas english
74.menterjemah ayat yg kita jumpa
75. Sentiasa azam perkara utama yg perlu di buat setiap hari semua dlm English
76.tulis apa-apa je yg terlintas kt minda
77.hafal ayat bi sekurg2nya 1 ayat dlm shari
78.hafal ayat/perkataan sblm tidur
79.sebut ayat/perkataan bi dgn kuat & jelas
80. Nyanyi lagu kanak2 in english
81. Jawab soalan upsr thn2 lps
82. Tengok cartoon network dgn anak2
83. Tambahkan vocab. Hafal 10 perkataan 1 hari.
84. Cakap sorang2 dlm kete guna english..
85. Belajar kata dasar sesuatu perkataan
86. jgn terjemah english dlm bhs melayu
87. Just speak, do not border either it is correct or wrong
88. Just write, do not border either it is correct or wrong
89. Bila bljr perkataan baru cr sekali perktaan seerti dan berlwnan
90.Selalu main2 spelling with sape saje
91.tampal & gantung ayat2/perkataan bi
92. Mind your language
93.  Do your homework
94. listkan brg yg nk kita bli in english
95. Dictation. Dengar dr CD atau kwn
96. Listen and write
97. Berangan or cakap sorang2  lam bi
99. Have a dream in english
100. Jika nervous semasa bercakap tarik nafas 2kali

Senarai di atas TIDAK LENGKAP dan TIDAK BAGUS sebenarnya. Banyak points yang SERUPA. Tetapi saya tetap kongsikan just to prove the point that ada pelbagai cara yang boleh kita fikirkan untuk mengamalkan ilmu BI yang kita tahu.

In other words, ada banyak cara lain yang lebih praktikal dan lebih efektif daripada yang disenaraikan di atas. But that's not the point. The point is, siapa pun anda, jika anda terfikir satu atau dua cara untuk membolehkan anda mengamalkan BI, why not you buat, kan? Kenapa nak terikut-ikut cara orang?

That's why selepas para pelajar menyenaraikan 100 Cara tersebut, saya minta mereka :
1. Pilih 3 cara yang mereka rasa mereka MAMPU buat
2. Terus laksanakan bermula hari ini
3. Isqtiqamah atau Consistent amalkan selamat 21 Hari.

BI is all about practise and usage. Tanpa penggunaan yang kerap dan konsisten, sampai bila-bila pun seseorang itu takkan pandai BI. I strongly believe that's TRUE.

On top of that, saya minta pelajar saya beri daily progress report tentang amalan mereka yang melibatkan 3 cara yang telah mereka pilih.

So far so good.

Ada seorang pelajar yang memberanikan diri meminta rakan sekerjanya membantu dia speak English. Saya respect Norasilana for her bravery. I am confident that her English will improve drastically soon.

Berikut ialah rakaman perbualan Norasilana. Saya pasti anda juga setuju yang beliau sangat berani.


video


Pelajar lain pula masing2 telah menyatakan 3 Cara Pilihan mereka. Saya akan kongsikan di sini nanti.

Now is the time to act, watch and monitor. See how it goes. Kuat semangat mereka, cepatlah mereka Pandai BI.

Anda pula bagaimana? Berminat nak masuk kelas semula? Jika berminat, nantikan posting saya tentang Kelas WA11 yang akan bermula tidak lama lagi.

Jika anda takut kelas itu penuh, anda boleh BOOKING SEAT anda terlebih dahulu dengan hantar mesej "Nak Join WA11" ke whatsapp saya di 018-227 6438.


HT Amir
5.11.2014

14 comments:

  1. Cantik lah thnks kongsi you knowledge..Asalamualaikum..

    ReplyDelete
  2. salam..
    boleh saya join point no 35 tu?

    email no fon di nurulainmunirahh@gmail.com

    ReplyDelete
  3. Saya nak sertai no.35 group watsap bi. No email:inang79@gmail.com
    Tq cikgu

    ReplyDelete
  4. Salam.. saya cepat terlupa bahasa english. Nak menulis apatah lg. So, how to learning English to fast n easy..
    Tqs to helps.

    ReplyDelete
  5. Salam.. saya cepat terlupa bahasa english. Nak menulis apatah lg. So, how to learning English to fast n easy..
    Tqs to helps.

    ReplyDelete
  6. saya pun nak yang no 35
    011-11529067

    ReplyDelete
  7. wahh nak join yang no 35,,,please watsap me,,01123334794

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...